Thursday, September 2, 2010

Kerabu Kacang Panjang

Ingt hujung minggu ni nak buat kerabu kacang panjang sblm balik kg..

Sumber: http://fzmenu.blogspot.com/2009/06/kerabu-kacang-panjang.html
Bahan-bahan:


Bahan A:
Kacang panjang RM1/seikat
Ikan kembong seekor atau lebih - lagi sedap
lada hitam/lada sulah
bawang merah besar(bawang India) 1 labu

Bahan B:
bawang merah besar 1 labu di mayang
cili merah dimayang
kelapa parut untuk dibuat kerisik
garam
gula
asam limau nipis/limau kasturi
santan RM1

Cara membuatnya:
Ok! Mula2 sekali mayang kacang panjang halus2 kemudian direbus jangan sampai terlalu lembik (yg ni mak aku buat tok rebus pun). Kemudian tos dan ketepikan buat sementara.

Panggang ikan jadi ikan bakar(kalau saya nak cepat saya rebuskan saja dengan sedikit air).

Sediakan kerisik: Goreng lebih kurang secawan kelapa parut tanpa minyak sehingga garing dan warna bertukar menjadi perang. Tumbuk kelapa tapi jangan sampai keluar minyak

Tumbuk lada hitam, kemudian tumbuk bawang dari bahan A, tak lumat sangat pun tak mengapa. Kemudian masukkan ikan yang dipanggang/rebus tadi, tumbuk lagi.

Bila dah siap 4 peringkat tadi, kita dah hampir ke garisan penamat....hehe...dah nak siappun. Campurkan semua yang dalam lesung tadi, kacang panjang dan kesemua bahan B dalam satu mangkuk besar. Kacau-kacaukan hingga rasanya serasi.... masin ada, manis dan masam... {Ni santan mentah, kalau nk bagi santan masak, masuk dulu santan biar santan suam2 gitu pastu baru masuk semua bahan2. Sedappp sbb kacang tu crunchy} Masa kecik2 dulu mak & makcik suka buat kerabu ni.

Kalau saya buat this weekend, sy tempek gmbar..insyaAllah

2 comments:

Blog Diva said...

wow..cepatnya dah apdet...tengkiu jie! nati aku try aku tepek kat blog.

EdaManAli said...

jgn tepek gamba je jie...pos laju ke puncak perdana skit...

last wknd eda br je wat kerabu sotong...yum2...