Last weekend hari Sabtu tak masak sbb tak pegi beli barang2 dapur (alasan), so bolehla rilek2 1 hari tak masak.. lunch = beli, dinner pun pi pasar mlm. Hari Ahad, husband request nk makan sambal jantung pisang, ana on je sbb selalu dia yg plan nk makan apa. Senang ana, tak payah pikir menu... dah ada yg pikirkan, hehehe. Mula la pencarian mengendap si jantung hati ni. Kat sini susah gak nk cari jantung. Kat kedai runcit confirm takde. Last sekali gi la econsave kt balakong, jantung dah berubah jadi ketam. Dari sambal jantung bertukar ke masak lemak cili api ketam. Alkisahnya, ketam pun macam layu jer.. keluar la dari econsave dgn muka hampa.
Setelah penat mencari at last, pegi la pasar kecik kt area rumah dan ketam xde jugak. Kt kedai tu ada la si ikan tongkol aka ayo. Dia pun ckp la kat ana,"agak2 pandai dok buat ikan ayo ni?".. ana senyum je la sbb ana tak pernah masak ikan tongkol seumur hidup. Dlm otak ana ni dok pikir terpaksa la tepon mak kt kg ..huhuhu. Pastu dia sambung lg,"Kita belila deh, try tajaaa'mmm skill masok tu, ikan lain try doh jadi, try la pulok ikan ayo ni nok tgk jadi ko dok, hehehe". Husband ana ni nk buat exam la pulok & tok tahu la apa komen dia pulok kali ni. Haduuuiii, lulus ko dok ana ni (bimbang jgk sbb markah lulus husband ana ni tinggi - rasa: mesti macam mak mertua ana masak). Beli la semua bahan2 nk masuk exam, pastu start la session masak memasak ni. Tok tnya pun mak ana, ana tnya kakak pastu dia ckpla bhn2 asas & main campak2 jek (aduiii main campak buleh tp jgn tercampak kt tmpt lain, hehe). Bhn2 asas senang je halia, lengkuas, bawang, kunyit, lada, serai - kisar. Sblm tu kukus dulu ikan aya dgn garam & asam keping. Masuk bahan kisar dalam periuk dgn santan. Agak2 dah nk mendidih masuk ikan.Kalau nk pedas masuk cili api (ditumbuk), utk hiasan masukkan cili besar.
Tgh2 duk masak tu dtg la pulak request nk ayam berempah. Perghhh..main order je ... Ayam berempah ni ana sokmo fail, pastu ana tnya cik bik kalau dia goreng ayam camner. Cik bik ckpla masuk bwg putih, halia, kunyit, ketumbar, garam - tumbuk pastu perap ayam dgn bhn tumbuk. Mmg cedap bila goreng tu dia punyer bau... meleleh la jiran sebelah rumah aku tu, kwang2..
Result: mmg mabelesss .. smpai husbnd ana tak sempat nk komen masa makan. Hbs la jugak 3 pinggan nasi..fuuuuhhh lega ana.. dpt cemerlang, hahaha
Sebelum ni mmg ana segan nk beli ikan aya ni takut masak tak jadi.. sekarang tidak lagi. Hubby ana ckp lps ni boleh plak try buat nasi dagang sbb dah lulus lauknyer ..hehehe (kembang jap)
Pengajaran: baik belasah je beli ikan apa2 pun... korang mesti boleh masakk, jgn takut2 mcm ana ..hehehe.. Ana dulu mmg kayu psl masak-memasak ni tapi disbbkan hubby yg suker buat exam ni membuatkan ana boleh dikatakan berjaya jugakla skrg.. wink* wink*

sumber: hanieliza.fotopages
6 comments:
wah!!!aku pun plg takut ko ikan ayo nih. glenya jgk nok beli tapi takut buat, tapi tok jadi. rugi jah duit beli ikan mahal2 nih...
jange beli byk terus teh.. keno practise sokmo teh..aku dulu pun hampir berputus asa sbb tok jadi. kdg2 tu aku heret husband aku sekali masok. kade2 dio tegur jugok gapo hok tok betul. sbb husband aku ni mmg sibuk duk dapur dgn mok dio maso sek2 dulu. tu yg sokmo duk bui ayat laser ko aku. kaloh azwan ali you kalu lazerr dia tu..hahaha
azi,
ikan tongkol ni buat masak lemak cili api ke?mak isma suka masak ikan ni..selalu buat lauk nasi dagang,dia masak lemak pinang.
dia rebus dgn gula dan asam keping,sbb ikan ni tawar kan?
isma,
masak ala2 lemak cili api tp lbh kpd gulai ikan kelantan, kehkehkeh.. dah bercampur2 resepi, hehe
a'ah ikan kena rebus dgn garam & asam keping dulu baru masukkan dlm gulai.
ikan aya nih kalu buat gulai kuning + timun batang, pastuh mkn ngan sambal belacan, perkkhhh.... mmg dop angkat muka doh....
hehehe
rini: mmg sedappp..hingga bertambah nasiiii
Post a Comment